Divendres, 24 de novembre de 2017 17:45 h


publicitat


Parets inicia un programa de recuperació de la mongeta paretana

A finals del segle XIX n'hi havia grans plantacions i durant molts anys el comerç de la paretana va ser molt important
Parets del Vallès doble fletxa Dimecres, 7.6.2017. 15:58 h
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'Ajuntament de Parets, a través de l'Oficina Ambiental, ha iniciat un programa de recuperació de la mongeta paretana, un llegum autòcton de la comarca que es va deixar de conrear fa uns anys i del qual se'n van conservar algunes llavors. Amb aquest programa, l'Ajuntament vol tornar a popularitzar-lo i promoure'n el cultiu i l'ús als establiments de restauració.


etiqueta alimentació, comerç, cultius, gastronomia, km 0, pagesia, productors, restauració,





Per fer-ho, s'ha endegat un projecte en tres fases que inclou la recuperació de la llavor i la seva producció durant l'any 2017; la producció de llegum per part dels productors locals durant l'any 2018 i, finalment, la difusió del producte amb el repartiment entre la ciutadania, els restaurants del municipi i restaurants emblemàtics de l'entorn i botigues especialitzades de la comarca i de Barcelona que ofereixin productes km 0 i de proximitat o productes ecològics.

Coincidint amb el programa, i per donar a conèixer el producte, l'Ajuntament de Parets impulsarà la Setmana de la mongeta paretana durant la qual es convidarà als agricultors i restaurants per tal que incloguin als seus cultius i als menús un plat amb aquest element.

Un conreu històric
El Vallès Oriental ha estat tradicionalment una terra de llegums, ja que n'han sorgit diverses varietats, algunes de les quals s'han conservat fins als nostres dies. La mongeta paretana és l'adaptació de la mongeta pinet de Mallorca. L'any 1874, l'estudi agrícola del Vallès n'esmenta grans plantacions i durant molts anys el comerç de la paretana va ser molt important al mercat de Granollers.

Des del punt de vista gastronòmic, la mongeta paretana es caracteritza per una textura cremosa amb una percepció molt fina de la pell i un sabor suau, lleugerament més intens que la varietat del ganxet amb qui comparteix l'origen mesoamericà.



lectures 780 lectures Comentaris Afegeix comentari



comentaris

No hi ha cap comentari



comentaris El comentari s'ha enviat correctament.
publicitat


Aparador

“És important garantir el dret a la igualtat d’oportunitats a les persones amb discapacitats”

“És important garantir el dret a la igualtat d’oportunitats a les persones amb discapacitats”

Entrevista a Marta Formatger, responsable de Recursos Humans a Dara Pharma Marta Formatger és la responsable de Recursos Humans de Dara Pharma, l’empresa guanyadora del guardó La dona d’aigua, un reconeixement de la xarxa Lismivo, coordinada ...




editorials
doble fletxa 2.11.2017.

Amb el Govern legítim de Catalunya

El Govern de Catalunya ingressa avui a la presó en compliment d'un procés judicial en què se l'acusa de rebel·lió arran de la proclamació de la República. Aquest és un fet demolidor que ens remet a d'altres moments dramàtics ... [+]




giny


Opinió



Revista

Número 16
25 d'octubre de 2017


Edicions per data










Llegir +


les mes
« Por tu apellido "Torrecilla"deduzco que eres catalana ...» La Catxaruda presenta la 1a mostra del ventre d’ossos
« La propietaria hace unas butifarras con sus propias ...» La Catxaruda presenta la 1a mostra del ventre d’ossos
« España te boicotea por tu boicot a la Guardia Civil ...» La Catxaruda presenta la 1a mostra del ventre d’ossos



publicitat




publicitat


publicitat





vallesfera


rss facebook twitter
Avís legal | Crèdits | Publicitat | Contactar | Enllaça'ns | Qui som | Mòbil | iPhone

Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat d'AraVallès


Una empresa del grup
Som

Diari digital associat a
acpg
Amb el suport de
logo

logo

logo
© AraVallès, 2017
some rights reserved