Dilluns, 19 de febrer de 2018 17:09 h


carta
Per escriure una carta a l'AraVallès, utilitza el formulari de cartes
publicitat


Joan Vila, Josep Prat, Marta Iglesias i Manel Verdugo||Regidors del grup municipal de CiU a l'Ajuntament

La manera de portar els comptes a Bigues i Riells

Dissabte, 21.11.2009. 05:00 h
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 12 vots )
carregant carregantPer fi tenim l'auditoria dels comptes de l'any 2006, que tant ha costat que es faci. Diem això perquè ja l'any 2007 es va reclamar que es fes aquesta auditoria pel grup d'ERC i des de l'actual grup de CiU ens varem sumar a la petició, petició que exigia una auditoria dels comptes de l'Ajuntament corresponent als exercicis 2006 i 2007. Els comptes del 2006 els va tancar l'actual equip de govern (PSC-ICV, el PP s'hi va afegir després de la marxa d'ERC), i des del primer dia de la present legislatura que ja varem posar en dubte el rigor d’aquest procés atenent a que en el primer ple ja varem denunciar irregularitats en l'Acta d'Arqueig.

Tot i això, els comptes del 2006 varen ser aprovats per unanimitat del Consistori, doncs en el seu tancament se'ns va assegurar que la comptabilització rigorosa reflectia la situació financera de l'Ajuntament. L'actual grup de CiU va confiar en la gestió comptable de l'Ajuntament després que l'actual equip de govern (PSC-IC-PP) reforcés l'Àrea de Serveis Econòmics amb la incorporació d’un Cap d’Àrea.

Malauradament la confiança va durar poc. A finals de desembre del 2008 es va presentar a aprovació un Pla de Sanejament Econòmic amb l'objectiu de poder fer front a la difícil situació financera municipal. La causa al·legada per justificar els préstecs associats a aquest Pla de Sanejament Econòmic va ser que algunes partides comptabilitzades com a despesa corresponien en realitat a partides d'inversió mal comptabilitzades, aquesta justificació es va fer en base a un document elaborat per la Diputació de Barcelona, que el grup de CiU ja varem denunciar davant el ple en el seu moment que contenia dades falses i errònies. L'equip de govern, com sempre, no ens va voler escoltar tot i les nostres reiterades queixes. Els regidors de CIU de Bigues i Riells no varem aprovar l'estudi, no varem aprovar el Pla de Sanejament i, des d'aleshores, no hem aprovat res més del que tinguem dubtes de la seva veracitat.

En totes les situacions descrites s'ha demanat tant als Serveis Econòmics de l'Ajuntament com al Secretari-Interventor l'emissió d'informes al respecte, per donar resposta a les nostres denúncies i, a data d'avui, encara no s'han pronunciat, ni han desvirtuat cap les nostres afirmacions.
Tot i així, l’equip de govern va aprovar: els comptes, l'estudi de la Diputació, el Pla de Sanejament, els préstecs que ens endeutaran encara més i els pressupostos amb dades errònies al nostre entendre. Aquest és el motiu pel qual els regidors de CiU varem votar en contra, deixant de manifest les nostres reserves a la veracitat de les dades econòmiques que van servir de referència als mateixos i denunciant-ho reiteradament per tots els mitjans, fins i tot en escrits a la premsa.

Tornant a l'auditoria dels comptes del 2006, creiem que l'equip de govern en fa un mal ús interessat, poc rigorós i menystenint els legítims drets dels ciutadans de Bigues i Riells. Es tracta d'una Auditoria llargament reclamada i finalment signada pels auditors en data 15 d'abril del 2009, que no ha estat facilitada fins el mes d'octubre d'aquest any. Senyor Alcalde, cóm s'explica tot plegat? I, a més, tenint en conte que en els dos darrers plens ordinaris (el de juliol i el de setembre) va respondre a les preguntes formulades per CIU assegurant que no la tenien.

Tot això sembla una manipulació d'informació i reclamem una explicació al respecte a fi i efecte d'aclarir el responsable que va guardar aquest document en un calaix amb l’objectiu de publicar-lo l'endemà del ple d'ordenances fiscals. Exigim rigor i transparència en els comptes del diners de tots plegats, que no s'aconsegueix tenint sis mesos amagada aquesta informació en un calaix, fent perdre temps en moments de crisi econòmica com la que estem patint actualment.

Per altra banda, en data 5 de novembre del 2009, tots els portaveus municipals van acordar fer una reunió amb el responsable de la comptabilitat de l'any 2006 juntament amb el Secretari-Interventor, doncs els dos afirmaven no haver estat consultats pels auditors i demanaven l'aclariment d'alguns aspectes de l'auditoria. Aquesta reunió encara no s'ha portat a terme. Reclamem el nostre dret a que s'esbrini en quin punt no es va fer bé la comptabilització de les diferents partides, doncs com a regidors en exercici de la nostra responsabilitat no podem acceptar l'estar permanentment instal·lats en el dubte de que allò que se'ns porta a aprovació no estigui ben documentat.

Els regidors, com a càrrecs electes que som, no tenim la responsabilitat de que els nostres coneixements comptables siguin suficients per quadrar formalment bé la comptabilitat de l'Ajuntament, i ens hem de remetre als informes signats pels Serveis Econòmics que sí són els que assumeixin aquesta responsabilitat d'una correcte comptabilització. És un fet que als regidors de l'actual grup municipal de CiU ningú ens ha advertit de les irregularitats en els comptes, tot i que durant aquests dos darrers anys haguem posat en dubte la veracitat de la informació comptable justificativa dels acords abans de les votacions, advertint a l'equip de govern de les mateixes.

L'actitud de l'actual equip de govern, lluny d'assumir els fets i posar-hi voluntat per esclarir-los, tira pedres fora i sotmet al grup de CIU a una persecució amb la pretensió de fer-nos responsables del que ha fet un altre. Un partit polític és molt més que tot això, i les persones que en formen part han de gestionar les responsabilitats assumides en base a uns principis ètics. Els regidors de l'actual grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Bigues i Riells tenim plenament assumides les nostres responsabilitats com a regidors, tot confiant en què als que els pertocava la responsabilitat de gestionar la comptabilitat de l'Ajuntament també ho feien. Per tant, entenem que és l’àrea econòmica i, en tot cas, els regidors amb responsabilitats econòmiques, els que han d'esclarir el perquè, cóm i quan es van produir unes irregularitats que ara surten a la llum després d’haver-ho estudiat equips tècnics externs a l'estructura de l'Ajuntament.

Aquesta és una petició que no es centra en els responsables d'un o altre govern, ni d'un o altre color polític. És una petició sorgida de la ferma convicció de que tenim el dret d'exigir responsabilitats a tots aquells que han gestionat o gestionen els comptes de l’Ajuntament de Bigues i Riells, siguin de l'any 2006, 2007, 2008 o els que vindran en un futur.


lectures 3849 lectures comentaris Un comentaricomentaris
comentari
1 - Joan
Santa Eulàlia
21 de novembre de 2009
17.19 h

I ara tots aquests corruptes passegen traqnuilament pels pobles i s'hi passejaven, amb aires de grandesa i són uns miserables!Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Comentari inadequat   abus

5 -10 -20 -tots
1comentaris El comentari s'ha enviat correctament.
publicitat
Opinió

giny
publicitatles mes


publicitat
publicitat
vallesfera


rss facebook twitter
Avís legal | Crèdits | Publicitat | Contactar | Enllaça'ns | Qui som | Mòbil | iPhone

Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat d'AraVallès


Una empresa del grup
Som

Diari digital associat a
acpg
Amb el suport de
logo

logo

logo
© AraVallès, 2018
some rights reserved